Sorbus - Berkenye fajták

Az egész északi félgömbömbön elterjedt, rendkívül faj- és alakgazdag nemzetség. Ez nem csak a fajon belüli nagy változatosságból ered, a formák számát hibridek is mövelik

Sorbus aria - Lisztes berkenye

5-15 m magas, széles, hengeres, koronájú fa vagy cserje. Tojásdad leveli kezdetben felül nemezesen molyhosak, később fénylő sötétzöldek. Fonákuk fehéren molyhos.
Mintegy 1 cm átmérőjű, gömbölyded termése vörös vagy narancssárga színű, néhány világosabb ponttal. Húsa megérve lisztes, édes, kesernyés.

Hazája Európa, Északnyugat-Afrika. Magyarosrszágon hegyvidéken, üde tölgyesekben, szurdokerdőkben él vadon. Védett! Jó kerti viszonyokat kíván. Faiskola termesztését 2001-től betiltották a tűzelhalásra való fogékonysága miatt.

Sorbus torminalis - Barkócaberkenye

Hazánkban a legnagyobbra növő és a legedzettebb Sorbus faj, hosszú élettartalommal. 10-15 ritkán 20 m-es fává növő, csonka kúp vagy szabálytalan gömb alakú koronával. A többi fajnál valamivel később, május végén-június elején virágzik. Külön értéke, hogy lombja ősszel pirosra színeződik.
Termése hosszúkás vagy körte alakú, éretten barna színű és végül megpuhul(szotyósodik), a naspolyára emlékeztető, igen kellemes ízű.

Hazája Észak-Afrikától Európán át Kis-Ázsiáig terjed.
Hazánkban főleg a közepesen száraz vagy száraz tölgyesekben fordul elő. A legedzettebb Sorbus faj, kertben mégis ritkán találkozunk vele. Ennek az az oka, hogy a vadkörtéhez hasonlóan ritkás karógyökérzetet nevel, így sorfa méretűvé nevelve rosszul tűri az átültetést. A jó gyökerű körte- vagy berkenyealanyokon viszont megmaradása bizonytalan.

Sorbus dacica - Erdélyi berkenye

Tojásdad koronájú kis fa, ritkábban bokorfa. Levelén a karéjok a fél levéllemez közepéig érnek. Közepes szárasságot még elviseli.
Hazája: Erdély.
Sorbus intermedia - Svéd berkenye

Kis méretű, tojásdad koronájú fa. Köepes növekedésű. Észak-Európában igen kedvelt. Magyarországon elsősorban alanynak használják, de parkfának, sorfának nevelve is jől mutat.
Hazája: Észak-Európa

Sorbus borbasii - Borbás berkenye

Nagy bokor vagy kisebb fácska. Levelei a féllemez közepéig vagy mélyebben karélyosak, és a legalsó 1-2 levélkaréj a termőhajtások alsó levelein is a fő érig hasad. Koránérő, sötétvörös termését nem szeretik a madarak, ezért augusztus elejétől akár december végéig is díszít termésével.
Hazája: Délkelet-Kárpátok
Normál kerti viszonyokat igényel. Többtörzsű parkfának nevelve a legdekoratívabb, de egytörzsesen kis koronájú fa is alakítható belőle.

Sorbus decipientiformis - Keszthelyi berkenye

Kúp alakú, sűrűn elágazó, középnagy koronájú fa.
Bőrszerű levelei deltoid alakúak, egyenletesen fogazott, sárgászöld, fényes.
Fonáka kihajtáskor gyengén molyhos, később csupasz. Ősszel sárgásbarnára színeződik. Termése körte alakú, fényesbarna, fehér, apró pettyekkel. VÉDETT!

Sorbus rotundifolia - Kereklevelű berkenye

Egyenes törzsű, kis vagy közéoptermetű fa. Felül kissé kihegyesedő, gömbölyded koronával. Őszi lombszíne egyedülállóan szép, elöszőr csak a legfelső levelek lesznek barnáspirosak, majd ez a pirosság felülről lefelé fokozatosan elborítja az egész koronát. Termése kere, pirosló.
Hazája: Kárpát-medence északi és nyugati részén.

Sorbus Gran Sasso

Tojásdad koronát nevelő alacsony fa. Bőrszerű levelei kicsik, kerekdedek, gyengén fűrészesek. Levél színe mélyzöld, erősen fényes, fonáka fehéren molyhos, sűrűn erezett. Lombja ősszel barnássárgára színeződik. Piros termése hosszúkás, középnagy. Kiskertekbe vagy parkokba alkalmas magyar fajta.

Sorbus x arnoldiana Golden Wonder - Sárgatermésű madárberkenye

Kisméretű, széles kúp alakú koronát nevelő fa, gyakran soktörzsű. Páratlanul szárnyaltan összetett levelei ősszel élénksárga-pirosas színben pompázik. Tojásdad alakú termése már augusztusban sárgára, világossárgára színeződik. Savanyú talajt kedvel.
Sorbus nemeség szaporítása:Az alapfajokat magvetéssel szaporítják.
Idézet: A Kertészet dendrológia c. tankönyvből

Díszfa vásárlás - Webáruház

Fel az oldal tetejére