Wiandt Kertészet
Wiandt Kertészet, kerti növények ismertetése, online webáruház vásárlás
Custom Search
Bambusz ültetés, gondozás

Mikor lehet ültetni? Cserepes növények ültetése, ültetési idő

Ingyenes hírlevél, tuja.hu legújabb ajánlatai

Bambusz ültetése, trágyázás

Ültetés elött , mint a gyümölcsfák ültetésekor készítsük elő az ültetőgödröt. Sőt az egész területet alaposan megtrágyázhatjuk érett istállótrágyával, szárított marhatrágyával, vagy Terra-Vita humusztrágyával.
A növény köré készítsünk jó nagy tányért, hogy az öntözővíz ne folyhasson el.

Az ültetés utáni évben a föld felett látványos növekedés nem tapasztalható, inkább a földben lévő rizómák kezdenek terjeszkedni ilyenkor.
Ügyeljünk arra, hogy gyomtalanításkor ne sértsük meg a sekélyen elhelyezkedő részeket.
Ha késő ősszel ültetjük a töveket, akkor 20-25 cm vastagon szalmával takarjuk a tövek környékét.
Az ültetés utáni második évben is takarni kell a tövek környékét, ami a harmadik évtől már nem szükséges. A harmadik év ősze felé már egy bambuszligetben gyönyörködhetünk.

Fontos a talaj szerkezete, vízmegtartó és vízátersztő képessége, ásványianyag és humusztartalma.
- Legyen laza szerkezetű a talajunk, de tartsa is meg részecskéi között a vizet, amit tőzeg pótlásával is segíthetünk.
A bambuszok tápanyagigényes növények. A nitrogén, foszfor, kálium mellett jelentős mennyiségben vesznek fel nyomelemeket is a talajból.

A kiásott gödör aljába 10 - 15 cm vastagságban földdel keverve szervestrágyát rétegzünk, amit 10 cm vastagságú földdel lefedünk. Erre állítjuk rá a növényt úgy, hogy a földlabda felső része csak kicsit kerüljön lejjebb az eredeti talajszintnél. Visszatöltjük a földet és tányért alakítunk ki a vízmegtartáshoz.
Ezután bőségessen öntözzük meg növényünket !

Bambusz trágyázás

Jó megoldás, ha a bambusz elültetése után a talaj felső részén szétterítjük a szerves trágyát. Óvatosan bekapáljuk és mulcsot terítünk rá. Ha nem vagyunk biztosak, hogy teljesen érett-e a trágya, amit használunk inkább ezt a megoldást válasszuk. Így az öntözés hatására a szerves anyag viszonylag gyorsan a rizómákhoz jut.
A túlságosan laza, vagy kötött talajok javítását mulcsozással végezhetjük. E célra kéreg,-lomb,-ágörlemény, faforgács és fűrészpor egyaránt használható. A legjobb talán a fű, ami sok nitrogént tartalmaz.

A lehullott leveleket legjobb, ha nem söpörjük fel, nem gereblyézzük el a növény alól, tartják a nedvességet, kovát és más természetes anyagokat hasznosít újra, ami szükséges a bambusz növekedéséhez.

A frissen ültetett növényeknek igen sok vízre van szükségük. Enyhe időjárásban hetente egyszer, melegben vagy szelesebb időben hetente többszőr öntözzük meg a töveket.

Bambusz fajták

Bambusz - ültetés, gondozás, bambusz fajták