Áfonya leírás - áfonya értékei

Kertészet - Wiandt Díszfaiskola Bt. - Növényismertetés oldalak virágzó cserjék évelő virágok fenyő fajták bambuszok tavi növények díszfák, kerti tanácsok, fotók növényekről, kertészeti linkek fórumok.
Custom Search
Áfonya értékei

Szerző: Prof. Dr. Nagy György

Elsőként érdemes a magasbokrú áfonya díszítő értékéről szólni, amivel minden évszakban felhívja magára a figyelmet.
Tavasszal a virágzásban lévő áfonya bokrok - a fehértől a halványrózsaszínig színeződött - virágai 3-4 héten át, gyümölcsérés idején pedig a kék, sötétkék vagy kékesfekete bogyói díszítik a bokrot.

Áfonya termése
Áfonya gyümölcs

Az egész nyáron át világosabb vagy sötétebb zöld lombozata ősszel, vesszői pedig télen - fajtától függően - a sárgától a narancssárgán át a skarlátpirosig színeződve, csodálatos díszítő hatásúak.
Érthető hát, hogy a magasbokrú áfonya - annak idején Európába kerülése kezdetén - gyakran díszcserjeként fogadták és ültették a kert díszítésére.
Természetesen - mint gyümölcstermő növénynek - fő értékei gyümölcsében vannak, amelyek minőségét és sokféleségét számos vizsgálati eredmény igazolja.
Az érzékszervi vizsgálatok az áfonya gyümölcsének harmónikusan aromás ízletességéről tanuskodnak, amiben kisebb fokozatok legfeljebb az egyes fajták közötti eltérésekből adódnak.
A kémiai vizsgálatok eredményei számos - az emberi szervezet számára kívánatos vagy éppen szükséges - beltartalmi értékéről tájékoztatnak. Ezekkel az adatokkal kapcsolatban több külföldi vizsgálat néhány összefüggést is ismertet.
Általánosságban megállapították, hogy az áfonya gyümölcs beltartalmi értéke jelentős mértékben változik a földrajzi fekvéstől, a termesztés helyének éghajlatától, illetve az év időjárásának alakulásától függően. így meleg és napfényes évjáratban megnő a bogyók cukortartalma, a gyümölcs aromás és tartalmas ízü lesz, míg nedves, hűvös években az íz és a minőség kívánni valót hagy maga után.
Ugyanakkor feltűnő az összefüggés a gyümölcs cukor- és savtartalmának, illetve a bogyók méretének alakulása között. Ugyanis a nagyobb bogyók cukortartalma is nagyobb
- akár mitegy 40%-al - mint a kis bogyóké, viszont a savtartalom éppen a kis bogyókban
- esetenként 70%-al is - magasabb a nagy bogyókéhoz viszonyítva.
Lényeges, hogy a gyümölcs cukor- és savtartalmának ilyen alakulását a komplex (NPK + nyomelemek) műtrágyázás döntően nem befolyásolja, viszont a nitrogén és kén kombinációja jelentősen magasabb savtartalmat eredményez a bogyókban.

A kék áfonya gyümölcsében egyébként sokféle sav (alma-, citrom-, borostyánkő-, tej-, oxál-, hangya-, ecet-, kénasav) található, szabad benzoesav azonban - szemben a pirosgyümölcsű áfonyafajokkal - nem.
A benzoesav hiánya sajnálatosan azt eredményezi, hogy a kékáfonya leve természetes módon nem tartósítható, mert az édes lé igen rövid idő alatt megkeseredik.

Áfonya élelmezési értékei közül talán a legismertebb az áfonyadzsem, mint a vadhúsok régi
- szinte elengedhetetlen - finom ízesítője.
Az áfonya frissen vagy hűtve (2-3 hétig is tárolható) elsőrendű asztali gyümölcs, ami azonban igen sokféle formában feldolgozható (szörp, ivólé, áfonyalekvár, áfonyadzsem, krémek, cukrozott gyümölcs, sütemények töltő vagy díszítő anyaga, bor stb.), de az egyik legkiválóbb gyümölcs gyorsfagyasztásra, ami után felengedtetve majdnem ízletesebb, mint friss gyümölcsként.
Természetesen ez függ a fajta tulajdonságaitól, mert erre a célra csak a puha héjú, nagy bogyójú, aromás ízű fajták alkalmasak. Szárítással viszont egy évig is eltartható az áfonya gyümölcse, ha a bogyók súlyának 21%-át - a bogyók nagyságától függően általában 2 napig tartó eljárással
- kiszárítják.
Az áfonya értéke sokféle gyógyhatása is. így a nyers gyümölcs ásványianyagtartalma vérképző, fogyasztása általában kedvező étrendi, egyben étvágygerjesztő hatású. A gyümölcse főzve, lé, bor, pálinka formájában - esetleg borsmentával fűszerezve - gyógyital bélfunkciózavarok esetére. Az áfonyálé fahéjjal és szegfűszeggel fűszerezve, hidegen vagy melegen - akár öblögető, gargalizáló szerként alkalmazva - antibakteriális hatású krónikus légúti, illetve nyálkahártya bántalmak esetén. Az áfonyabor a gyomorelválasztást és a belek működését serkenti. Végezetül - de nem elhanyagolhatóan - az áfonya gyümölcse jelentős A-vitamin tartalma révén a farkasvakság gyógyítására szolgáló gyógyszer alapanyaga.


Ajánlat
Kertészet
Növényvásárlás


A magasbokrú kék áfonya termesztési értékéről szólva tisztában kell lenni azzal, hogy az áfonya a savanyú talajok növénye.
Ezért nagyon alkalmas lehet arra, hogy a más növénykultúrák számára alkalmatlan, de az áfonya termesztésre egyébként megfelelő területeink jelentős részét - a talaj javítását célzó, költséges meszezés helyett - áfonya termesztéssel hasznosítsuk.
Ez a megoldás amiatt is kedvező lehet, hogy az áfonya termesztése viszonylag nem túl munkaigényes, és különleges gondozást sem igényel, miértis az így hasznosított területen jövedelmező gazdálkodást folytathatnánk, ahol -házikertben, kiskertben, üzemben egyaránt - a kultúráfonya e tájak értékes, speciális bogyósgyümölcse lehetne.
Terméshozama a telepítést követő hatodik évtől kezdve 2,5-5,0 kg/bokor, illetve 5-10 t/ha.


Áfonya értékei >>>

Áfonya növénytani jellemzői >>>

Áfonya igényei - A víz >>>

Áfonya igényei - A hőmérséklet >>>

Áfonya igényei - A talaj >>>

Áfonya öntözése >>>

Áfonya metszése >>>

<<< vissza Tanácsok-tippek

Áfonya leírás - áfonya termesztésa áfonya bokor ültetése fekete kék áfonya gyümölcs érési idő lekvár áfonyadzsem áfonyabor
Ingyenes hírlevél, tuja.hu legújabb ajánlatai, virágok cserjék fenyők évelő növények tavi növények akciós árai, kedvezményes vásárlás új fajták érkezése

Áfonya tárolása

Az áfonya gyümölcse érett állapotban hűvös helyen pár napig tárolható, eltartható anélkül, hogy minősége vagy szállíthatósága romlana. Hűtőszekrényben, hűtőben 0 fokos hőmérsékleten szintén tárolható néhány hétig minőségromlás nélkül.
A legtöbb áfonyafajtára jellemző, hogy az első két szedésből kapjuk a nagyobb bogyókat, illetve az első szedésből származó gyümölcs a jobban tárolható.

Rózsák


A növények ültetése
Páfrányok - ismertetés

Új pázsit létesítése
Papagájvirág


Áfonya - ismertetés

Kertészet címe: 2900. Komárom, Ácsi út 34. (1.sz. főút)
Lerakat nyitva tartás
Impresszum | Üzletszabályzat | Jogi nyilatkozat
Copyright (C) 2001-2013 -

Adatvédelem
Levél küldés az ügyfélszolgálatnak
Regisztráció
Google+
** PLEASE DESCRIBE THIS IMAGE **

Facebook

** PLEASE DESCRIBE THIS IMAGE **

Twitter

** PLEASE DESCRIBE THIS IMAGE **

YouTube